Studijski kružok

„Nije moguće razumjeti samoga sebe, ako ne zatražimo pomoć od iskusnih osoba, ako ne potražimo odgovore u Upanišadama te ako ne provodimo u praksu ono što ti tekstovi naučavaju.“ Sathya Sai

Slušanje ili upijanje (Å›rāvaṇa), razumijevanje i usvajanje pročitanog (ma­nana), djelovanje u skladu s porukom pročitanog (nididhyāsana) tri su razine duhovnosti. Studijski kružok razvija cjelovit pristup duhovnim nastojanjima. Provođenje u djelo i iskrenost vredniji su od golemog znanja. Iskustvo i predanost značajniji su od akademskog obrazovanja. Najvažnije od svega je njegovati jedinstvo misli, riječi i djela.

„Ne informacija, nego transformacija; ne instrukcija, nego konstrukcija trebale bi vi vam biti cilj“ . Teorijsko znanje je samo teret ukoliko se ne primjenjuje jer se tek tada može pretvoriti u mudrost i postati sastavnim dijelom svakodnevnog života. Znanje koje ne daje sklad i punoću življenja nije vrijedno ni da se stekne. Sve što radimo mora se učiniti vrijednim i neospornim zahvaljujući svojem doprinosu u otkrivanju istine o sebi i o prirodi.“ –Govor, S.S.B., 3. 3. 1974.

Studijski je kružok ljudski dinamo koji nas puni idejama, nadahnućima i rješenjima. Ohrabruje klonule i usmjerava nas kad se osjećamo izgubljenima. Tjera nas naprijed i pred nama nosi svjetlo koje nas vodi. Ruža cvjeta obasjana čistom sunčevom svjetlošću. Zahvaljujući ispravnom prihranjivanju, zalijevanju i brizi, narast će visoka i puna cvjetova. Studijski kružok donosi nam slične dobrobiti. Zahvaljujući nastojanjima svakog člana, studijski kružok daruje čistu svjetlost nadahnuća, hranu znanja i vodu samopouzdanja. Putem redovitih razmatranja i proučavanja Sathya Sai literature i svetih spisa velikih svjetskih religija, gradimo pouzdanje u osobna saznanja, pročišćujemo svoje ideje, i učimo izražavati svoje poglede na duhovne predmete. Učimo pomnije slušati shvaćanja drugih i uzimati u obzir tuđa gledišta. Ostali duhovni tražitelji u skupini nadahnjuju nas da redovito primjenjujemo duhovnu disciplinu.

„Tokom studijskog kružoka određeni predmet se sagledava s raznih strana. To je poput dijamanta s mnogo izbrušenih ploha, ali na vrhu postoji jedna ravna ploha s koje se može sve sagledati. Otkriti tu plohu zadatak je studijskog kružoka.“ Sathya Sai                                                                                      

Sveobuhvatni pregled učenja Sathya Sai Babe možete pogledati u rubrici Govori i pisana djela Sathya Sai Babe