Sathya Sai organizacija

 „Temeljni zadatak Sathya Sai organizacije je pomoći čovječanstvu da prepozna svoju urođenu božanskost.“   Sathya Sai Baba, 6. 1. 1975.

„Ona je utemeljena kako bi načela ljubavi i nenasilnosti pretočila u svakodnevni život." Sathya Sai Baba, 20. 11. 1970.

Sathya Sai međunarodna organizacija  je nereligijska duhovna organizacija  osnovana  s ciljem poticanja čovjeka na duhovni rast i istraživanje vlastite božanske prirode i pomaganja ljudima na tom putu, ističući pritom ljudske vrijednosti kao zajedničku nît koja prožima sve religije, tradicije i kulture. Organizacija, putem svojih djelatnosti,  potiče članove na življenje općeljudskih vrijednosti istine, ispravnog djelovanja, mira, ljubavi i nenasilja i uči ih da nesebično služe društvu, bez obzira na religiju, nacionalnost i socioekonomski status potrebitih te da služenje društvu prepoznaju kao duhovnu disciplinu. Svjestan proces preobrazbe osobe temelji se na istraživanju, usvajanju i provođenju  duhovnih principa u svakodnevnom životu te ostvarivanju jedinstva misli, riječi i djela kao temelja izgradnje karakternih pojedinaca, a time i zdravog društva.

Djelovanje Organizacije temelji se na učenju Sathya Sai Babe, univerzalnog duhovnog učitelja. Sathya Saijevo učenje o jedinstvu svih religija i Njegov život kao ideal nesebične ljubavi i služenja čovječanstvu nadahnuli su  osnivanje gotovo 2000 Sathya Sai centara i grupa u 126 država diljem svijeta. Sathya Sai međunarodna organizacija Hrvatske, kao ogranak Međunarodne Sathya Sai organizacije,  osnovana je 1991. godine i ima sjedište u Zagrebu.

Aktivnosti Sathya Sai organizacije podijeljene su u tri osnovne djelatnosti: duhovnu, odgojnu te djelatnost nesebičnog služenja društvu, a Organizacija ima i nakladničku djelatnost s više od 60 izdanih knjiga i priručnika.

Sathya Saijevo učenje temelji se na vedskim principima, starim više od 5000 godina, koji su nadreligijski i univerzalni, u svojoj osnovi duboko prožeti s pet ljudskih vrijednosti – ljubavlju, istinom, nenasiljem, ispravnim djelovanjem i mirom – nezaobilaznim temeljima sretnog i uspješnog društva. Ovaj jedinstveni spoj duhovnog učenja Istoka i Zapada ima za cilj kod pojedinca osvijestiti značenje i važnost karaktera kao temelja zdrave osobe i  zdravog društva.

U konačnici, vedsko učenje objavljuje ljudima istinu o njihovoj urođenoj božanskosti koja nadilazi sve različitosti, a koja je temelj zajedništva svih ljudi. Ne napuštajući svoju religiju, kulturu i tradiciju, svatko slobodno i neometano štuje Boga u liku koji je najviše prirastao njegovom ili njezinom srcu.

Kroz svoje mnogobrojne govore i pisane tekstove,  na način prilagođen današnjem modernom čovjeku, Sathya Sai je čovječanstvu približio i pojasnio drevne vedske duhovne principe, uobličene u univerzalno duhovno učenje. Pojavio se kao svjetionik nade u svijetu koji očajnički traži kraj nemira i tuge koji danas prevladavaju u svijetu. Njegove poruke: "Voli sve, služi svima“ i „Pomogni uvijek, ne povrijedi nikad" duhovni su melem koji će čovječanstvo dovesti od boli tame i neznanja ka svjetlu istine i blaženstvu besmrtnosti.

Sathya Sai Baba ističe da je struktura organizacije jedinstveno i idealno polazište za uključivanje u zajedničku duhovnu disciplinu te da se putovanje k vrhunskoj duhovnoj svijesti ne može  poduzeti u pojedinačnoj osamljenosti, već zahtijeva međusobno djelovanje između pojedinaca i zajednice.

"Kada se osniva neka organizacija, trebaju se postaviti određena pravila i odredbe. Ali ova su pravila drukčije prirode jer naglašavaju da članovi moraju najprije provoditi u djelo ono za što se zalažu. Sve što želite da drugi čine, morate najprije iskreno i ustrajno uvesti u svoju dnevnu disciplinu." - Sathya Sai Baba, 21. travnja 1967.

Općeprihvaćena načela i preporuke koje služe kao nît vodilja svakom članu Organizacije su slijedeće:

  1. Razvijati nepokolebljivu vjeru u Boga – postoji samo jedan Bog , iako ga ljudi nazivaju različitim imenima.
  2. Iskreno slijediti religiju u kojoj smo rođeni ili koju smo odabrali
  3. Poštovati druge religije – sve religije potiču čovjeka da slijedi visoko postavljene moralne i etičke ideale 
  4. Nesebično služiti siromašne, bolesne i potrebite, bez pomisli na naknadu ili slavu.
  5. Njegovati i promicati u svakodnevnom življenju univerzalne vrijednosti istine, ispravnosti, mira, ljubavi i nenasilja .

Sathya Sai međunarodnom organizacijom upravljaju  Sathya Sai svjetska zaklada (Sathya Sai World Foundation - SSWF) i Prasanthi vijeće (Prasanthi Council - PC). Uz to, postoje i Odbori (Committees) koje imenuje Sathya Sai svjetska zaklada s ciljem koordiniranja pojedinih aktivnosti.