Studijski vodiči

 • Studijski vodiči "Velike objave" i "Neprekidno štovanje"

  U okviru priprema za obilježavanje desete obljetnice odlaska Bhagavana Sri Sathya Sai Babe iz fizičkoga tijela,  Sri Sathya Sai Scriptural Studies Committee priredio je dva studijska vodiča. Neka nam Njegove riječi budu svjetiljka na našem duhovnom putu.

  „Došao sam upaliti svjetiljku ljubavi u vašim srcima, gledati kako iz dana u dan blista sve većim sjajem. Nisam došao govoriti isključivo u ime bilo koje religije, niti radi bilo kakve propagande, sekte, vjerovanja ili drugog povoda. Nisam došao skupljati sljedbenike za bilo koju doktrinu.

  Opširnije »
 • Studijski vodiči "Sreća je jedinstvo s Bogom"

  Sathya Sai Međunarodna organizacija je u povodu 95. rođendan Bhagavana Sri Sathya Sai Babe priplemila seriju od 6 studijskih vodiča pod naslovom "Sreća je jedinstvo s Bogom".

  Opširnije »
 • Studijski vodiči „Jedinstvo je božanskost“ i „Čistoća je prosvjetljenje“

  Bhagavān Sri Sathya Sai Baba, univerzalni duhovni učitelj, utjelovljenje ljubavi i istine, uči nas na koji način ostvariti krajnji i najviši cilj ljudskoga života, a to je spoznati našu urođenu božanskost svojstvenu svemu što je stvoreno. Kao izraz Njegove ljubavi prema nama, On nam je dao dvije ključne izreke: „Jedinstvo je božanskost“ i „Čistoća je prosvjetljenje“.

  Opširnije »
 • Studijski vodič LJUBAV

  Ovaj studijski vodič je kratki prikaz predavanja i citata iz sljedećih djela Bhagavāna Sri Sathya Sai Babe: Sathya Sai Speaks, serije Vāhinī i Summer Showers. Urednici su pokušali ostati vjerni izlaganju citata jer se oni javljaju u internetskim izdanjima djela iz kojih su navedeni, s izuzetkom manjih promjena, kako bi se olakšalo čitanje i jasnoća misli u sadržaju ovoga studijskog vodiča.

  Opširnije »
 • TIŠINA

  Božji glas može se čuti samo u dubini tišine.

  Tišina je govor duhovnog tražitelja.

  Božansko blaženstvo možete doživjeti samo u potpunoj tišini.

  Opširnije »
 • OSAM CVJETOVA ŠTOVANJA BOGA

   U Indiji se Boga obično obožava cvijećem, ritualnim klanjanjem i poslušnošću Bogu. No postoji nešto svetije od svega toga. Postoji određena vrsta predanosti kojom obožavate Boga dobrim i čistim umom, dobrim ponašanjem. To se zove vrhovnom odanošću - parabhakti.

  Opširnije »
 • ČETIRI F

  Postoje četiri „F“ na koje trebate obratiti vašu pažnju: (1) slijedite gospodara (follow the master), (2) suočite se sa zlom (face the devil), (3) borite se do kraja (fight to the end) i (4) završite igru kad postignete cilj (finish the game).

  Opširnije »
 • WATCH

  Sat (watch) kojeg imate može se jednog dana pokvariti. Ali ovaj „watch“ je neslomljiv. Dakle, budite budni. Pazite, govorite li dobro ili loše. Pazite, vrijeđate li druge ili ih cijenite. Ne biste smjeli koristiti jezik da vrijeđate druge.

  Opširnije »
 • 20 VRLINA BITNIH ZA MUDROST

  Prva vrlina je poniznost, odsutnost ponosa. Tako dugo dok ste ponosni, ne možete postići mudrost. Čovjek bi se trebao ponašati poput vode – bilo kakvu boju izlijete u nju, ona je upije i nikad ne ističe svoju boju, ponizna je i bez taštine.

  Opširnije »
 • GOVORITE LJUBAZNO

  Na ovome svijetu govor donosi više vrijednosti nego novac. U drevna vremena ljudi su pridavali veliku važnost govoru. Pomoću govora, oni su postajali bogati i napredni, osvajali su čak i kraljevstva. Čovjek postaje krepostan samo kad govori ljubazno, a postaje zao kad govori loše.

  Opširnije »
 • STROP NAD ŽELJAMA

  Koje je značenje “Stropa nad željama“? Čovjeka zavode njegove bezgranične želje. On živi u svijetu snova. Zaboravlja Vrhovnu svijest. Zato je važno držati naše želje pod kontrolom, postaviti strop nad njima. Trošimo previše novca.

  Opširnije »
 • TKO JE DRAG GOSPODU

  Anapekśa znači da bi poklonik trebao biti onkraj  želja i očekivanja (apekśa). Je li uopće moguće da čovjek, vezan za tijelo i želje, bude bez želja? Teško. Neke želje će uvijek postojati. Međutim, treba kontrolirati želje koje čovjek ima.

  Opširnije »
 • ZABORAVITE NEPRAVDU KOJU SU VAM DRUGI NANIJELI

  Morate zaboraviti dvije stvari. Prvo, morate zaboraviti svaku pomoć koju ste pružili drugima. Drugo, morate zaboraviti svaku nepravdu koju su drugi učinili vama.

  Opširnije »
 • TRI P

  Ja ne želim ništa. Imam tri „P". Prvo je čistoća (purity). Drugo je strpljenje (patience). Treće je ustrajnost (perseverance). Pomoću tri „P" postiže se poštovanje u svijetu.

  Opširnije »
 • ISTINSKA MEDITACIJA

  Meditacija je proces koji se odvija onkraj osjetila. Između koncentracije na osjetilnoj razini i meditacije koja je onkraj osjetila postoji granica gdje započinje kontemplacija (chintana).

  Opširnije »
 • ČISTOĆA

  Prvo je čistoća mjesta u kojem pojedinac živi. Prostor u kojem osoba boravi ili uči potrebno je ispuniti satvičkim – čistim ozračjem.

  Opširnije »
 • PET D

  Pet „D“ ( dedication – posvećenost, devotion – predanost, discipline – disciplina, discrimination – razlučivanje, determination – odlučnost)

  Opširnije »