Prasanthi Nilayam

Prasanthi Nilayam, u prijevodu „Prebivalište vrhovnog mira“,  je ime duhovnog centra (ašram) Sathya Sai Babe smještenog u selu Puttaparthi. Ovo područje je dio okruga Anantapur u državi Andhra Pradesh, u Južnoj Indiji. Otvoren je 23. studenog 1950. godine. Od tada pa do danas Prasanthi Nilayam je prerastao u  međunarodni svjetski duhovni svjetionik  koji, vjeran svome imenu,  pruža onome tko kroči u ovo sveto mjesto iskustvo dubokog duhovnog mira koje se slijeva u žednu dušu.

Prasanthi Nilayam je danas duhovna oaza jedinstvene veličine koja obuhvaća teritorij od više od 10 000 četvornih metara. Sjedište je unutarnjeg duhovnog razvoja i okuplja duhovne tražitelje iz doslovno svih dijelova zemaljske kugle. Njegova privlačnost leži u tihoj moći da nahrani dušu i utiša nemirni um, pruži utjehu i podari nadahnuće svima koji čeznu za Mirom. Ovo sveto mjesto dočekuje svakog dana s dobrodošlicom tisuće duhovnih tražitelja različitih vjera iz svih kutaka svijeta.

Više od šezdeset godina Sathya Sai Baba je s ljubavlju kontaktirao s  duhovnim tražiteljima putem bezbrojnih intervjua, govora i osobnih razgovora. Uvijek je naglašavao da se Njegova komunikacija sa svim ljudima odvija se od srca k srcu. Nema posrednika između Njega i onih koji čeznu za znanjem i žele iskusiti Boga.

 

ZNAČAJNA MJESTA I INSTITUCIJE U PRASANTHI NILAYAMU

Sri Sathya Sai visokoškolski institut

Sathya Sai visokoškolski institut smjestio se u svom punom sjaju na vrhu brežuljka u spokojnoj dolini. Ova jedinstvena ustanova koja kombinira ono najbolje iz indijskog drevnog sustava obrazovanja o vrijednostima s obrazovanjem u određenim granama svjetovnog učenja, potpuno besplatno nudi veliki broj kolegija za studente, postdiplomce i stručnjake. Sveučilište Sri Sathya Sai ima kampuse u Prasanthi Nilayamu, Anantapuru i u Brindavanu.

Sri Sathya Sai institut visokih medicinskih znanosti

Samo na pet kilometara udaljenosti od Prasanthi Nilayama stoji grandiozno zdanje Sathya Sai instituta za visoke medicinske znanosti koji nudi tercijarnu skrb svjetskoga glasa, potpuno besplatno svima, naročito potrebitima i ugroženima. Slična sestrinska institucija postoji u . Whitefieldu, Bangaloreu, u državi Karnataki. Svim medicinskim istitucijama i aktivnostima upravlja Sathya Sai medicinska zaklada

Sathya Sai središnja zaklada

Osim besplatnog sveučilišta i dobrotvornih bolnica, sve ostale projekte nesebičnog služenja, poput velikih Saijevih projekata osiguravanja pitke vode,  projekata pomoći poplavljenom području Orrise,  Sri Sathya Sai Deena Janodharana (sirotišta za dječake) i mnogih drugih, poduzima u cijelosti dobrotvorna  Sathya Sai Središnja Zaklada sa sjedištem u PrasanthiNilayamu.

U okviru Središnje zaklade djeluje i Easwaramma zaklada za boljitak žena.

Sri Sathya Sai Sadhana Trust

U okviru Sathya Sai Sadhana zaklade djeluju Odjel za medije te Odjel za nakladništvo. Ti odjeli su posvećeni širenju poruke Sathya Sai Babe; Odjel za medije  to čini najvećim dijelom putem Radio Sai Global Harmony, a Odjel za nakladništvo  izdaje Saijevu literaturu kao i audio i video materijale.

Dio Sathya Sai Sadhana zaklade predstavlja i odjel  Bhakta Sahayak  koji brine o   fizičkim potrebama poklonika nudeći im subvencioniranu hranu (u kantinama), i druge potrepštine u trgovačkim centrima i zalogajnicama.

 

KLJUČNA MJESTA INTERESA

Dvorana Sai Kulwant

Ovo je veliko mjesto okupljanja velike mase ljudi koji ovdje svaki dan sudjeluju u molitvi i bogosluženju. Glavnina kulturnih i duhovnih svetkovina koje ispunjavaju kalendar u Prasanthi Nilayamu odvijaju se u  ovoj prekrasnoj golemoj dvorani.

Muzej Chaitanya Jyothi

Ovo je muzej, prekrasne arhitekture i elegantne izvedbe, koji pripovijeda priču o životu i misiji Sathya Sai Babe kroz kreativne multimedije i fascinantne slike i priče o životu i učenju Sathya Sai Babe..

Ulaz je slobodan za sve. Muzej je otvoren od 9 do 11.30 i od 15 do 17.30 sati svakim danom u tjednu osim ponedjeljkom.

Muzej Sanathana Sanskruti

Naziv doslovno znači „Vječno nasljeđe“ i ovo je još jedan muzej koji rječito dočarava princip jedinstva svih vjera, što je jedan od kamena temeljaca poruke i misije  Sathya Sai Babe. I ovdje je ulaz slobodan za sve, a otvoren je svaki dan u tjednu od 10 do 12 sati.

Kozmičko kazalište Sri Sathya Sai

Osnovao ga je Sathya Sai Baba 1985. godine. To je planetarij koji služi za edukaciju ne samo studenta Sathya Sai sveučilišta, nego i svih posjetitelja koji se ovdje upoznaju sa čudima astronomije. Svakog četvrtka održava se besplatan program za javnost na engleskom i hindu jeziku.